דפיברילטור הוא מכשיר החייאה אוטומטי הוא חצי אוטומטי. המטרה של מכשיר ההחייאה הוא להסדיר פעילות חשמלית של הלב, זאת על ידי העברת פולסים חשמליים ללב. במצבים בהם יש הפרעה בתפקוד הלב, ניתן יהיה לחבר אדם לאלקטרודות המצויות במכשירי ההחייאה ובאופן אוטומטי המכשיר מנחה את המשתמש איך לפעול. ישנם מספר סוגים של דפיברילטור, חלקם עובדים באופן אוטומטי, חלקם עובדים באופן חצי אוטומטי, חלקם חיצוניים וחלקם פנימיים. כאשר מדובר על דפיברילטור המוצב במקום ציבורי, אנחנו נעסוק בדפיברילטור חיצוני אוטומטי.
מכשיר החייאה דפיברילטור חוק – סוגי מכשירי החייאה
- דפיברילטור חיצוני אוטומטי – מכשיר החייאה נייד, בדרך כלל משקלו נע בין קילו וחצי עד שני קילו. הדפיברילטור מוצב במקומות ציבוריים ומטרתו לתת מענה ראשוני לאירועי לב בלתי צפויים. דפיברילטור שולח שוק חשמלי אל הלב, זאת לאחר שבחן את קצב פעימות הלב. המכשיר מנחה את המשתמשים היכן להציב את הדבקות, ובאופן אוטומטי מזהה את קצב הלב ושולח פולסים. במקרים מסוימים, מתבקש המפעיל ללחוץ על כפתור ההפעלה המהבהב. דפיברילטור חיצוני אוטומטי נמצא במקומות ציבוריים וגם ניתן למכירה לשימוש פרטי.
- דפיברילטור חצי אוטומטי – מדובר על מכשיר החייאה שנע בין אוטומטי לבין ידני. המכשיר הזה גם הוא מעביר פולסים חשמליים באמצעות שתי מדבקות, אבל הדפיברילטור החצי אוטומטי עובד בצורה מהירה יותר מאשר המכשיר האוטומטי. בדרך כלל למכשירים חצי אוטומטיים נדרש ידע רפואי ולכן, גם מי שמפעיל מכשיר SAED מחויב להיות בעל הכשרה מתאימה (רופאים, חובשים וכד').
- דפיברילטור ידני – דפיברילטור חיצוני ידני הוא מכשיר אק"ג מובנה. השימוש מתבצע רק על ידי גורמים מקצועיים כמו פרמדיקים. נוכל לראות דפיברילטור ידני חיצוני בדרך כלל בבתי חולים או באמבולנסים. מדובר על מכשיר כבד יחסית, ונדרשת הסמכה ורישיון להשתמש בו.
- דפיברילטור פנימי – דפיברילטור פנימי דומה בתכונותיו לקוצב לב, הוא בעל מגע ישיר עם לב המטופל ונדרש לבצע ניתוח כדי להחדיר אותו. הדפיברילטור הפנימי מיועד למי שיש לו בעיות לב והוא נמצא בסיכון לדום לב. ניתן לכנות במונחים מקצועיים דפיברילטור פנימי בתור ICD – Implantable Cardioverter Defibrillator.
מכשיר החייאה דפיברילטור חוק – מה אומר החוק?
חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים פורסם לראשונה בשנת 2008, ונכנס לתוקף בשנת 2014. בפברואר 2023 תוקן פעם נוספת. ריכזנו עבורכם את כל המידע המתייחס למה שהחוק קובע. לפניכם כל המידע בנוגע לחוק הצבת מכשירי החייאה דפיברילטור:
החוק מחייב הצבת מכשיר דפיברילטור במקומות ציבוריים, וחלה חובה להתקין לפחות דפיברילטור אחד במקום המכיל מעל 500 אנשים ביום יום, כפי שרשום לעיל. חשוב לבחור מקום מתאים לסטרילי להצבת הדפיברילטור, וכמו כן מקום שהוא נגיש ובולט לעין במידה בה נדרש להפעיל אותו. המכשיר מוצב בארון קבוע המיועד לאחסון מכשיר החייאה, ושניתן יהיה לפתוח אותו בקלות.
שימו לב, עמדת מכשיר החייאה תוצב בגובה של 120 ס"מ עד 150 ס"מ מהרצפה. במקרה בו יש יותר מקומה אחת, יש להציב מכשיר החייאה אחד לפחות בכל שתי קומות צמודות (כל עוד מספר המבקרים עולה על 500 אנשים ביום סטנדרטי). במקרה שמדובר על קומה שאורכה עולה על 300 מטרים, יש להציב מספר מכשירי החייאה כאשר המרחק ביניהם לא עולה על 300 מטר.
החוק קובע כי צמוד למכשיר יש להציב שילוט בולט לעין, והוראות כיצד מתבצע הטיפול בזמן אמת. בנוסף, יש להציב שלטים שמכוונים אל מיקום המכשיר. אם מדובר על מקום עם מספר קומות, יש להציב בכל קומה שילוט (גם אם אין דפיברילטור באותה קומה). על המרחק בין השלטים אסור לעלות על 150 מטרים.
רשימת מקומות ציבוריים בהם חובה להציב דפיברילטור:
- קניונים בתוך מבנה מקורה וסגור עם כניסה משותפת, ושטח כולל של לפחות 1,000 מ"ר.
- משרדי ממשלה ומשרדי רשויות אשר בהם יש ביום יום מעל 500 מבקרים.
- שדות תעופה, נמלים.
- אוניות המיועדות ל-100 נוסעים לפחות.
- מטוסים המיועדים ל-100 נוסעים לפחות.
- תחנות מרכזיות, תחנות רכבת אשר בהן יש לפחות 500 עוברי אורח מדי יום.
- מקומות תעסוקה המעסיקים מעל 500 עובדים.
- מכוני כושר עם 500 מתאמנים קבועים לכל הפחות.
- בתי אבות ודיור מוגן.
- בתי מלון עם לפחות 250 חדרי אירוח.
- מקומות רחצה מוכרזים, כולל בריכות שחיה.
- השכלה גבוהה.
- אולמות אירועים, מרכזי כנסים וכד'.
כמה עולה דפיברילטור?
אם אתם נמנים מאותם אנשים שחלה עליהם חובה להציב דפיברילטור, אתם בטח שואלים את עצמכם מה גובה המחיר אותו תצטרכו לשלם. המחירים נעים בטווח רחב, מכיוון שקיימים סוגים שונים של מכשירי החייאה. היצרנים המובילים הם: Medtronic, Zoll, Samaritan, Philips, DefibTech ואחרים. טווח המחירים מתחיל מכ-4,500 ש"ח ומגיע לאזור ה-8,000 ש"ח. יש לקחת בחשבון תחזוקה קבועה, ועלות סוללה שצריך להחליף בין שנתיים לארבע שנים בעלות של 800 ש"ח.